K 3 yetki belgesi ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak olan şahıs ve şirketlere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen bir belge türüdür. K3 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 45 ton azami yüklü ağırlık kapasitesine ve 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

   K 3 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler. K3 türü yetki belgesi eki taşıt belgesine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı aranmaz. K3 yetki belgesi için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal taşıtların ilk başvuru ve faaliyet süresince 20 yaşından büyük olmaması şarttır.

   K 3 türü yetki belgesi sahipleri; eşya taşımalarında teslim alma noktası ile teslim etme noktası arasında makul bir taşıma ve teslimat süresi taahhüdünde bulunmak ve taahhüt ettikleri süre içinde eşyayı yerine ve alıcısına ulaştırmakla yükümlüdürler. K3 yetki belgesi sahipleri en az bir adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şarttır.

K3 BELGESİ NEDEN GEREKLİ ?

   Evden Eve Nakliyat hizmeti alacak tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken firmanın K-3 yetki belgesinin olup olmadığıdır. Sektörde K-3 yetki belgesi olmadan hizmet veren sayısız nakliyeci bulunmaktadır. Özellikle şehirle rarası ev taşımalarında bu firmalarla anlaşmanız durumunda belgesi olmayan firmalar taşeron sistemle çalışmaktadır. Çünkü şehirler arasında bir çok yerde denetleme noktaları bulunmaktadır. Denetleme esnasında aracın yetki belgesi dışında farklı bir yük taşıdığı tespit edilirse hem firmaya hem de eşyasını taşıtana  cezai işlem uygulanır. Yetki belgesiz firmalarla taşıma işlemini gerçekleştirenler kanuni çerçevede hiçbir hak talep edemeyeceklerdir.